Ve školní jídelně se vaří dle výživových norem pro děti různého věku a nabídka jednotlivých skupin potravin je sledována pomocí tz. Spotřebního koše, který musí být splněn. I ve Vaší škole jsou sestavovány jídelníčky dle doporučené pestrosti , která je konzultována a sledována odbornými pracovníky Krajské hygienické stanice Strředočeského kraje.

V dnešní uspěchané době představuje oběd pro většinu žáků jediné teplé jídlo za den. Je velmi důležité pro výkonnost, soustředěnost a pozornost v následující části dne. Vynecháním oběda tak může docházet k poruchám koncentrace, projevům nepozornosti a únavě. Vynecháním některého denního pokrmu dochází také k výraznému kolísání hladiny krevního cukru a zpomalení metabolismu, čímž dochází ke zvýšení rizika vzniku civilizačních onemocnění, např. cukrovky, nadváhy, až obezity. Oběd ze školní jídelny odpovídá požadavkům zdravé stravy s vhodným zastoupením jednotlivých živin pro danou věkovou skupinu.

Školní jídelna není restaurace, ale vzdělávací zařízení. Školní jídelna vychovává strávníky v rámci výchovy ke zdravému životnímu stylu ke správným stravovacím a výživový návykům. Úkolem kuchařek školní jídelny je připravit stravu pestrou a rozmanitou, která naučí jíst strávníky vše, což je v dnešní době téměř nadlidský výkon, který vyžaduje velmi zodpovědný přístup nás všech, ale i pedagogů mající dohled ve ŠJ a zejména Vás rodičů.

  • Co by Vás mohlo v jídelníčku překvapit?
  • Bezmasé, zpravidla zeleninové pokrmy - dodají dětem vlákninu, vitamíny a minerální látky tak, aby byla podporována přirozená imunita. Nemusíte se obávat nedostatku živočišných bílkovin, těch je pro zdravý růst a vývoj dětí i tak v jídelníčku dostatek.
  • Luštěniny - v různých podobách jsou významným zdrojem bílkovin. Nejsou však zařazována klasická luštěninová jídla (např. čočka s párkem, hrachová kaše s uzeným masem), protože nejsou pro děti vhodná, naopak jsou velmi zatěžující, špatně stravitelná a vzniká z nich v těle velké množství odpadních látek, které zatěžují ledviny, játra a klouby.
  • Obiloviny - do jídelníčku jsou zařazovány pro větší pestrost ve formě zavářek do polévky i příloh - klasické (vařené brambory, těstoviny, rýže, méně často knedlíky) ale také další varianty (kroupy, kuskus, pohanka, bulgur, celozrnné těstoviny).
  • Uzeniny - jen ve výjimečných případech, z důvodu vysokého obsahu soli, tuku a většinou nekvalitního masa.
  • Kvalitní maso - zejména libové vepřové, hovězí, krůtí a kuřecí maso, dále ryby, králík apod.
  • Nápoje - čaje, ředěné 100% džusy, ovocné šťávy a voda. Snahou je nápoje nepřeslazovat. Děti by měly mít vždy na výběr ke slazenému nápoji nápoj nesladký - čistou vodu, jejíž konzumace by měla během dne převažovat.

 

Co můžete pro zdraví svého dítěte udělat doma?

  • Omezujte množství sladkostí a zejména sladkých nápojů, které dítě konzumuje. Není vhodné sladkosti zakazovat zcela. Dítěti můžete bez obav denně dát jednu porci sladkosti (dětská porce=velikost dětské dlaně nebo pěsti).
  • Stolujte společně s dětmi, sejděte se alespoň u jednoho jídla denně a chvíle u stolu si společně užijte, neokřikujte děti a snažte se pro jídlo připravit příjemnou atmosféru. Společné stolování přispívá k soudružnosti rodiny, komunikaci a upevňuje správné stravovací návyky.
  • Mluvte s dětmi o jídle. Promluvte si o tom, proč nesnědly oběd a snažte se je vhodně motivovat, aby příště zkusily např. alespoň ochutnat. Je prokázáno, že děti musejí nový druh potraviny nebo pokrmu ochutnat opakovaně (někdy až 7×) než ho přijmou.
  • Naučte děti, že ovoce nebo zelenina je přirozenou součástí každého pokrmu.
  • Naučte děti pít čistou vodu.
  • Nebojte se komunikovat se školní jídelnou. Vaše dotazy, připomínky a náměty budou vždy ochotně vyřízeny.

Známý výživový poradce ing. Petr Havlíček se k problematice stravování dětí doma i ve školní jídelně vyjádřil před časem pro Test DNES takto: „Děti jsou velmi těžký zákazník, konzervativní. Když nejsou zvyklé z domova, nebudou to jíst. Takže hlavní viník je rodič.“ To jsou docela ostrá slova, ale je v nich hodně pravdy.Podobný názor zastává i odborník na výživu RNDr. Pavel Suchánek. „Záleží i na rodičích, co sami doma vaří, zda je jídlo pestré, nebo jen opakují kuře s rýží a řízek. Pak děti těžko budou přijímat luštěniny, zeleninové saláty apod.“

Věřím, že i Vy máte zájem na tom, aby z Vašich dětí vyrostli zdraví lidé.

 
 
© 2010 Základní a mateřská školka Čestlice| Základní škola | Mateřská škola | Obec Čestlice
vytvořily Souteze24.cz